Lenie 't Hart Zeehondenfonds

Zeehondenexpert Nynke Osinga is nu Doctor

Promotie Nynke Osinga op zeehonden

Onze Stichting feliciteert bioloog Nynke Osinga van harte met het behalen van haar doctoraat. Op dinsdag 9 juni promoveerde zij aan de Universiteit Leiden op vergelijkend onderzoek naar de biologie van gewone en grijze zeehonden. In haar proefschrift maakt ze duidelijk hoe belangrijk zeehondenopvang is voor het doen van wetenschappelijk onderzoek naar deze beschermde diersoort, iets wat tijdens haar verdediging werd bevestigd door de promotiecommissie.

 

 

Nynke’s promotor prees de promovendus om haar veelomvattende proefschrift, dat naast uitgebreide studies over strandingspatronen en genetische variatie bij zeehonden ook hoofdstukken bevat over onderzoek naar longworminfecties en voortplanting.

Nynke kon gebruikmaken van de gegevens die Lenie ‘t Hart vanaf 1971 verzameld heeft. Dit is nergens anders in de wereld gedaan. Al het wetenschappelijk onderzoek naar zeehonden dat in de voorgaande jaren op de Zeehondencrèche is uitgevoerd, is mogelijk gemaakt door financiële steun van de toenmalige donateurs.

Proefschrift Nynke Osinga over zeehonden Zo beschrijft Nynke uitgebreid haar jarenlange onderzoek naar het voorkomen en de gevolgen van parasieten (longwormen) bij zeehonden. Ook besteedt ze aandacht aan het onder haar leiding van 2007 t/m 2013 uitgevoerde observatieonderzoek in de Dollard, dat veel informatie over verstoring heeft opgeleverd.

Nynke Osinga promoveert op zeehonden

In één van de stellingen bij haar proefschrift schrijft Dr. Osinga dat het vrijlaten van een zeehond met een gewicht van minder dan 30 kg “een onverantwoordelijke praktijk is.”

In een andere stelling bevestigt ze haar onderzoek, dat in tegenstelling tot sommige andere zeehondensoorten en andere populaties, de zeehondenmoeders van de gewone zeehond in de Waddenzee tijdens de zoogperiode hun jong nooit alleen laten.

Dat betekent dat een alleen aangetroffen zeehondenjong altijd zijn moeder kwijt is en zonder hulp niet zal overleven.

Voor geïnteresseerden is het proefschrift te bestellen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Copyright Lenie 't Hart Zeehondenfonds © 2018