Lenie 't Hart Zeehondenfonds

Meneer Kallenkoot

Lenie 't hart Zeehondenfonds borduurwerk

Wat heb ik toch prachtige mensen ontmoet tijdens mijn werk voor het redden van zeehonden. Meneer Kallenkoot was één van hen. Hij was van “meer dan middelbare” leeftijd en woonde in Leeuwarden in een tehuis voor beschermd wonen. Iedere keer als ik nu door Leeuwarden rijd en ik ben bij de brug waar zijn huis vlakbij stond moet ik aan hem denken.

Hij borduurde voor mij prachtige dingen. Hij maakte op lakens geborduurde schilderijen met een boodschap. Hij was zijn tijd ver vooruit. Zo borduurde hij al in 1996 een schilderij voor me waarop alle problemen worden weergegeven waar nu nog steeds over gepraat wordt. Voor de meeste van die problemen is nog steeds geen oplossing... Het is een geweldig statement: over de weidevogels, over de vervuiling met netten en ander afval in zee, over problemen met zeehonden, kortom: alles komt er op voorbij.

Lenie 't Hart Zeehondenfonds nettenbergMeneer Kallenkoot had daar lang over nagedacht. Misschien komt het wel door hem dat ik later in contact kwam met de vissers van Urk. Omdat ik veel te maken kreeg met zeehonden die in netten verstrikt waren, sprak ik daarover met de Urker vissers. Het bleek dat zij daar ook veel last van hadden: ze kregen die “spooknetten” in hun visnetten en in de schroeven van hun schepen. En daarmee hadden we een gezamenlijk doel: minder ronddrijvende netten in zee! We zijn met een actie begonnen om die zwerfnetten in te zamelen zonder dat het hun geld kostte. De berg van vele honderden tonnen visnetten die daardoor in Pieterburen ontstond inspireerde ook weer veel mensen tot een schilderij.

Toen ik in die periode een lezing hield voor de Rotary in Leeuwarden had ik ook alle bewoners van het tehuis voor beschermd wonen uitgenodigd, dus ook meneer Kallenkoot. Ze kwamen allemaal en ze zaten pontificaal vooraan. Geweldig!

Lenie 't Hart Zeehondenfonds kerstwensVoor mij was het mooiste moment van de avond toen meneer Kallenkoot het woord vroeg en alle aanwezigen opriep om lakens voor hem te bewaren want daarop maakte hij zijn schilderijen. De leiding pakte dat fantastisch op; meneer Kallenkoot kreeg stapels mooie witte schone lakens en ik kreeg nog jarenlang zijn op lakens geborduurde kerstwensen en andere kunstwerken.

Ik heb uren gezocht naar een foto van meneer Kallenkoot, maar die heb ik niet gevonden. Mocht er iemand zijn die een foto van hem heeft, dan zou ik daar heel blij mee zijn. Hij heeft nog altijd een bijzonder plekje in mijn hart.

Lenie

Copyright Lenie 't Hart Zeehondenfonds © 2018