Lenie 't Hart Zeehondenfonds

Veel belangstelling voor bezoek Lenie ’t Hart aan Astrakhan

Lenie 't Hart bezoekt Astrakhan

Van 5 tot 14 oktober bezocht Lenie ’t Hart samen met Amir Sayad Shirazi (de leider van het project in Iran) en Natasha Shumeyko (een Russische bioloog), universiteiten, scholen en instituten in Astrakhan. Deze Russische stad, gelegen aan de monding van de Wolga, is een belangrijk centrum van visserij in de Kaspische Zee. Veel vissers krijgen te maken met de Kaspische zeehond, die in de gevarenzone is gekomen. Er was veel belangstelling voor de presentaties, ook van de media.

 

Lenie 't Hart voor TV in Astrakhan Lenie 't Hart voor TV in Astrakhan

Eerder dit jaar was er in Moskou een meeting tussen de vijf landen rond de Kaspische Zee over de bescherming van de Kaspische zeehond en de steur: Iran, Turkmenistan, Kazachstan, Rusland en Azerbajdjan. Daar werd een aantal afspraken gemaakt, o.a. voor dit bezoek van Lenie en de Iraanse delegatie aan Astrakhan, dat dankzij de steun van de WWAR (een zusje van Stichting DierenLot) kon worden gerealiseerd. Samen met lokale natuurbeschermingsinstituten werd een programma opgesteld, om zoveel mogelijk mensen te betrekken bij dit project.

Lenie 't Hart geeft presentatie in Astrakhan Lenie 't Hart geeft presentatie in Astrakhan

Zo gaven Lenie, Amir en Natasha samen een presentatie op de Universiteit van Astrakhan, bezochten ze een aantal middelbare en lagere scholen en brachten ze een bezoek aan een vissersdorp, waar Lenie de vissers in hun eenvoudige thuissituatie opzocht.

Lenie 't Hart bezoekt vissers in Astrakhan Lenie 't Hart en Amir Sayad Shirazi bezoeken vissers in Astrakhan

De studenten en scholieren maakten zich grote zorgen over de toekomst van “hun” Kaspische zeehond en maakten enthousiast een plan voor een handtekeningenactie tegen de jacht op deze prachtige, maar kwetsbare dieren. Want helaas vindt die nog steeds plaats, al is dat voornamelijk illegaal. Bij hun actie willen de jonge Russen ook contact zoeken met de universiteiten en scholen uit de vier andere landen rond de Kaspische zee. Zo verbindt de zeehond deze jonge mensen zelfs internationaal.

Lenie 't Hart met studenten in Astrakhan

Niet alleen van de onderwijsinstellingen en de visserij, maar ook van de media was er grote belangstelling. Maar liefst vijf TV-teams maakten reportages over het bezoek, waaronder het regionale TV-station CTC Astrakhan en de Russische Federale zender Channel 1. Via deze laatste uitzending konden 100 miljoen Russen de reportage over Lenie’s bezoek aan Astrakhan zien.

Ook de Russische zender Astrakhan 24 maakte een kort item:

Het Russische programma 7+ maakte een uitgebreid verslag over de Kaspische zeehond:

Copyright Lenie 't Hart Zeehondenfonds © 2018