Iran

In 2005 werd Lenie 't Hart door de UNEP (United Nations Environment Programme) uitgenodigd om over haar werk te komen vertellen op een internationale conferentie in Teheran. Daar bleek dat de Kaspische Zee, ingesloten en omringd door vijf landen, een heel kwetsbaar gebied is waarin de zeehonden (en de steur) grote problemen hebben door vervuiling, verstoring en overbevissing.

Daarom heeft Lenie 't Hart in 2006 een symposium georganiseerd in Pieterburen, waarbij biologen en beleidsmakers uit de vijf Kaspische Zee landen (Iran, Azerbaidjan, Turkmenistan, Kazachstan en Rusland) naar Pieterburen werden uitgenodigd om te laten zien wat je met opvang, wetenschappelijk onderzoek en voorlichting kunt bereiken.

De Iraanse overheid gaf aan dat ze wel voelden voor een pilot-project langs het Iraanse deel van de kust van de Kaspische Zee. Daarop is Lenie 't Hart samen met wetenschappers (o.a. bioloog Diederik van Liere) een paar keer naar Iran gereisd om met jonge wetenschappers te praten over de mogelijkheden voor een project. Er bleek veel belangstelling te zijn onder de Iraanse studenten.

Zo is het contact ontstaan met dierenarts Mostafa Shahi Ferdous, die in Nederland een paar jaar de dierenarts van de Zeehondencrèche is geweest, totdat hij bij een tragisch verkeersongeval om het leven kwam. Mostafa heeft er voor gezorgd dat het project in Iran van de grond kwam: hij heeft een paar jonge collega's opgeleid - deels in Pieterburen en deels in Iran - zodat zij nu weten hoe ze moeten handelen bij een zeehond in nood.

Iran Amir met zeehondDe leider van het project in Iran is dierenarts Amir Sayad Shirazi. Hij heeft veel contact met de lokale vissers. Dat is belangrijk, want veel zeehonden raken verstrikt in vissersnetten. Tot voor kort wisten de vissers niet anders te doen dan zo'n angstig spartelend dier dood te slaan om hun net niet te verliezen. Maar nu nemen ze contact op met Amir, die meteen naar hen toe komt en de zeehond uit het net bevrijdt. De zeehond wordt gecontroleerd op verwondingen en de visserman krijgt een vergoeding voor zijn net: zo is iedereen tevreden en is er een zeehond gered. Inmiddels is in de vissershaven op het schiereiland Ashuradeh een klein opvangcentrum gebouwd, dat binnenkort zal worden geopend.

 

De populatie Kaspische zeehonden staat door vervuiling sterk onder druk. Daarom wordt er gestreefd naar samenwerking met de andere landen rond de Kaspische Zee.

Copyright Lenie 't Hart Zeehondenfonds © 2019