Opvang

Stellendam

In Zeeland en Zuid-Holland, samen de Zuid-West regio genoemd, is dankzij opvang het aantal zeehonden gegroeid. In de voorgaande eeuwen was de populatie door jacht vrijwel verdwenen, maar in de laatste decennia van de vorige eeuw is het aantal aanwezige zeehonden geleidelijk aan toegenomen. Op dit moment leven er ongeveer 750 gewone zeehonden en 750 grijze zeehonden in dit gebied. Tot nu toe werden de "uitvallers", dus de zieke, gewonde en moederloos aangetroffen zeehonden naar de opvang in Pieterburen gebracht. Maar naarmate dat aantal groter werd, groeide de behoefte aan een lokale opvangmogelijkheid.

Er zijn twee argumenten voor lokale opvang: als eerste is de lange reistijd voor opgevangen zieke of gewonde zeehonden een probleem. Zij worden gedurende enkele uren in een reismand getransporteerd naar Pieterburen. Een opvang in de buurt van hun leefgebied zou hen veel stress tijdens het transport kunnen besparen.

Het tweede argument voor opvang in de regio betreft de mogelijkheid om de lokale bevolking te informeren over de problemen van de zeehonden. De populatie in de Zeeuwse en Zuid-Hollandse wateren is nog niet stabiel: er is nog veel migratie vanuit Engeland en vanuit de Waddenzee. Een belangrijke probleemfactor is verstoring. Door aandacht te vragen voor dit probleem - wat gemakkelijker is wanneer je zeehonden kunt laten zien die slachtoffer zijn geworden - kan de situatie voor de zeehonden in de Zuid-West Regio verbeterd worden.

Copyright Lenie 't Hart Zeehondenfonds © 2019