Lenie 't Hart Zeehondenfonds

Drukte in de Iraanse zeehondenopvang

Lenie 't Hart Zeehondenfonds

De laatste twee weken van oktober werden er weer twee zeehonden door lokale vissers uit hun netten gered. De dieren waren per ongeluk gevangen en raakten helemaal verstrikt in de netten. De twee zeehonden werden onderzocht door de leider van het project in Iran, dierenarts Amir Sayad Shirazi. Hij constateerde dat ze niet direct weer konden worden vrijgelaten omdat ze parasieten hadden en ook infecties op de huid.

 

 

Gelukkig konden ze in het opvangcentrum op het eiland Ashuradeh worden opgenomen. Dankzij de goede zorgen aten ze al snel weer levende vis en knapten zienderogen op. Na een paar dagen waren ze weer kerngezond en konden ze worden vrijgelaten.

 

Op deze video is te zien wat een prachtige snorharen de Kaspische zeehond heeft:

 

En op deze video is te zien hoe zorgvuldig en voorzichtig het bassin wordt schoongemaakt, zonder de zeehond teveel te storen.

 

De eerste zeehond werd door de vissers die hem gered hadden met een bootje een eind de Kaspische Zee op gebracht. Daar koos het dier het ruime sop, tot enthousiasme van de vissers.

De tweede zeehond werd in een grote ceremonie met VIPS (filmsterren en musici) vrijgelaten. Dergelijke gebeurtenissen worden op de Iraanse TV uitgezonden; dankzij de inzet van de beroemde Iraanse dierenliefhebbers wordt op die manier de zeehond een belangrijke ambassadeur voor de kwetsbare Kaspische Zee.

 

Het werk van dierenarts Amir beperkt zich niet tot zeehonden; zelfs niet alleen tot wilde dieren. Nog maar pas geleden werd een hond verlost van zijn parasieten. De door ons Zeehondenfonds gesteunde Iraanse organisatie bekommert zich om alle dieren die hulp nodig hebben; zo ook deze hond.

 

Eind oktober is er een bijeenkomst over de Kaspische zeehond in Astrakhan in Rusland. Daar komen vertegenwoordigers van de vijf landen rond de Kaspische Zee bij elkaar: Iran, Kazachstan, Turkmenistan, Azerbeidzjan en Rusland.  Zij zullen overleg plegen over een verdere samenwerking tussen de vijf landen met als voorbeeld het Iraanse project, waarin wetenschappelijk onderzoek een belangrijke rol vervult.

Copyright Lenie 't Hart Zeehondenfonds © 2018