Lenie 't Hart Zeehondenfonds

Lenie 't Hart en Stichting DierenLot op Bonaire.

Afgelopen week reisde Lenie ’t Hart op uitnodiging van Stichting DierenLot samen met directie en stafleden naar Bonaire. Als ambassadeur van Stichting DierenLot was ze gevraagd om een steentje bij te dragen aan de door die Stichting georganiseerde Dierenhulpverlenersdag naar Nederlands model. Daar kwamen tientallen vrijwilligers bijeen van opvangcentra  op Bonaire, Aruba, St. Eustacius en Curacao.

Hier vertelt ze over haar ervaringen:

 

 

 

 

Lenie: “Op Bonaire aankomen voelt letterlijk en figuurlijk als terechtkomen in een warm bad. Een heerlijk klimaat, vriendelijke mensen, en een fantastische sfeer. 

Maar het was ook heel goed om informatie te krijgen over de enorme problemen waar dierenhulpverleners op deze eilanden mee te maken hebben. Stichting DierenLot is er al een tijd mee bezig om daarvoor een oplossing te vinden. Met financiële hulp en het beschikbaar stellen van dierenambulances kunnen gelukkig al heel wat problemen worden opgelost.

Bij de Dierenhulpverlenersdag was er voor de aanwezigen veel gelegenheid om met elkaar te overleggen (netwerken), en vragen te stellen aan de directie van Dierenlot, aan Wim de Kok (van World Animal Net en Four Paws) en aan mij. Daarbij kwam mijn ervaring met het opbouwen van de Zeehondencrèche goed van pas. Maar ook de ervaring die ik over de hele wereld heb opgedaan bij het opzetten van opvangcentra en het werken met vrijwilligers. En vooral met heel weinig geld.

Mijn motto’s sloegen aan: “Van niks iets maken”,  “Nee bestaat niet” en vooral: “Koester je vrijwilligers”. Ik kon de dierenhulpverleners adviezen geven, protocollen beschikbaar stellen en een beetje meehelpen. Dat was geweldig.

Maar ik ben erg geschrokken over de staat van dierenwelzijn op de eilanden. Daar zullen we ook in Nederland aandacht aan moeten besteden. Ik ben zoveel dierenleed tegengekomen op straat: honden, ezels, katten… zoveel ellende…

 

 

Naast onze Dierenhulpverlenersdag was er ook een manifestatie “Bonaire doet!” Iedereen kon meehelpen bij het opknappen van clubhuizen en andere projecten. Natuurlijk kozen wij samen met veel vrijwilligers voor het opknappen, schilderen, inrichten en schoonmaken van dierenverblijven bij een asiel voor honden en katten en ook bij de papegaaienopvang. We mochten op een boot mee met het schildpadden onderzoek en gingen snorkelen. Wat een prachtige wereld onder water!

 

Deze reis heeft me weer veel energie gegeven. Het is geweldig als je al die enthousiaste vrijwilligers met zoveel passie over “hun” dieren hoort vertellen. Ik heb heel veel respect voor alles wat ze daar met minimale middelen tóch voor elkaar krijgen. Ik ben blij dat Stichting DierenLot ze steunt.

Copyright Lenie 't Hart Zeehondenfonds © 2018