Lenie 't Hart Zeehondenfonds

Zesde albino zeehond aangetroffen

Lenie 't Hart Zeehondenfonds

Het vinden van een zeehond met afwijkende vachtkleur – helemaal wit (albino) of helemaal zwart (melanisme) – blijft een bijzondere gebeurtenis. Wetenschapper Dr. Nynke Osinga, expert op het gebied van zeehonden en opvang,  heeft over de vijf eerder opgevangen albino zeehonden en de vier melanistische zeehonden eerder gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Animal Biology.

In haar artikel beschrijft Dr. Osinga hoe zij op basis van 38 jaar registratie van opgevangen zeehonden voor het eerst systematisch kon vaststellen hoe vaak afwijkingen als albinisme en melanisme voorkomen onder de zeehonden in de Waddenzee.

 Lenie 't Hart Zeehondenfonds 

Lenie 't Hart Zeehondenfonds

Ze vond vijf gevallen van albinisme onder gewone zeehonden en vier gevallen van melanisme onder grijze zeehonden. De dieren bleken normaal gedrag te vertonen, hoewel bij de albinistische gewone zeehonden wel werd waargenomen dat ze last hadden van daglicht. Al deze dieren zijn na opvang weer vrijgelaten en zijn later weer te midden van andere zeehonden waargenomen. Voor wie meer wil weten: hier kunt u het wetenschappelijke artikel downloaden:

http://www.leniethart.nl/index.php/wetenschappelijke-publicaties?download=13:albinistic-en-melanistic-seals 

Copyright Lenie 't Hart Zeehondenfonds © 2018