Lenie 't Hart Zeehondenfonds

Lenie ’t Hart tekent overeenkomst om de Kaspische zeehond te beschermen

Lenie 't Hart Zeehondenfonds

Moskou, 27 september 2017. Opnieuw is er een mijlpaal bereikt in het project om de Kaspische zeehond te beschermen. In de afgelopen jaren is de populatie met 90% afgenomen. Daarom is Lenie ’t Hart al een aantal jaren met steun van de WWAR (World Wide Animal Rescue) bezig om aandacht te vragen voor de problemen van deze unieke zeehondensoort. En met succes: ze werd vorige week door de Russische overheid uitgenodigd om in Moskou een overeenkomst te ondertekenen, waarin een aantal organisaties zich verplicht om de Kaspische zeehond te beschermen.

Met het door Lenie opgezette project in Iran als voorbeeld, zijn er nu ook in andere landen rond de Kaspische Zee initiatieven ontstaan om het enige zeezoogdier in die zee te beschermen. Koploper daarin is de Dagestan State University in Machatskala.

Lenie 't Hart Zeehondenfonds

De rector van die universiteit, Murtazali Khulataevich, was naar Moskou afgereisd om samen met Lenie, de Russische overheid en de General Director van de NGO “North Caucasus Nature Preservation and Protection Centre”, Renata Shyushayte, de plannen voor de bescherming van de Kaspische zeehond in een convenant vast te leggen.

Lenie 't Hart Zeehondenfonds Lenie 't Hart Zeehondenfonds

Lenie 't Hart Zeehondenfonds

Naast plannen om te voorkomen dat zeehonden in vissersnetten verstrikt raken (een belangrijke doodsoorzaak) wordt er ook gewerkt aan een opvangcentrum in Dagestan. Maar minstens zo belangrijk is dat de zeehond op de Rode Lijst van bedreigde diersoorten wordt geplaatst. Want daarmee wordt de jacht (die nu in Rusland nog steeds is toegestaan) verboden. In Nederland heeft een dergelijk verbod in 1962 geleid tot het begin van het herstel van de zeehondenpopulatie.

Copyright Lenie 't Hart Zeehondenfonds © 2018