Lenie 't Hart Zeehondenfonds

Eerste Kaspische zeehond van dit seizoen gered in Iran.

Lenie 't Hart Zeehondenfonds

In Iran zijn de eerste vissersboten al weer uitgevaren en ze hebben hun netten uitgezet in zee. Helaas krijgen vissers vaak zeehonden in hun netten. Maar in plaats van ze dood te slaan, zoals vroeger gebeurde om hun netten te sparen, snijden ze nu die per ongeluk gevangen dieren uit hun netten en brengen ze naar het Wildlife Rescue Team om ze te laten onderzoeken voordat ze weer worden vrijgelaten. Zo werd deze week de eerste Kaspische zeehond van dit seizoen gered door ons team in Iran.

De vissers hebben de zeehond - een jong mannetje dat de naam EKHMI kreeg - overgedragen aan dierenarts Amir Sayad Shirazi, de leider van het Wildlife Rescue Team. Die organisatie is een paar jaar geleden opgezet met hulp van Lenie ’t Hart en met steun van de WWAR. Het Iraanse team heeft in de vissershaven op het eiland Ashuradeh een klein opvangcentrum, waar zeehonden kunnen worden onderzocht en behandeld. De zeehonden worden gemerkt en er worden monsters genomen voordat ze weer worden vrijgelaten in zee.

Lenie 't Hart Zeehondenfonds Lenie 't Hart Zeehondenfonds

Nog maar vijf jaar geleden vonden tientallen van de bedreigde Kaspische zeehond de dood door verdrinking in de netten. Nu niet meer: er wordt nu samengewerkt met de vissers. Die laten de gevangen dieren nu leven en vinden het niet erg dat ze hun netten kapot moeten snijden om de zeehond te redden. Ze krijgen een vergoeding van 25 euro voor hun beschadigde net.

Hieronder een tweetal video's, van respectievelijk de aankomst en de vrijlating van deze Kaspische zeehond:

Eenzelfde project is inmiddels ook van start gegaan in Dagestan (een provincie van Rusland) aan de noordwest kust van dezelfde Kaspische Zee.

Ook daar is samenwerking met de lokale vissers ontstaan, zodat kan worden voorkomen dat veel zeehonden verdrinken.

Misschien heeft u nog 25 euro over om een Kaspische zeehond te redden? U kunt dit project steunen door HIER te klikken. Bedankt!

Copyright Lenie 't Hart Zeehondenfonds © 2018