Lenie 't Hart Zeehondenfonds

Lenie’s verslag van haar reis naar Astrakhan

Lenie 't Hart bezoekt Astrakhan

Het is fantastisch dat de Stichting WWAR het voor Lenie ‘t Hart mogelijk maakt om in andere landen te helpen bij het redden van zeehonden en andere dieren die hulp nodig hebben. Zo kijkt Lenie met veel voldoening terug op haar reis naar het Russische Astrakhan, waar ze kortgeleden was uitgenodigd om mee te helpen zoeken naar oplossingen voor de problemen van de steur en de zeehond in de Kaspische Zee. Naast haar meetings met studenten op de universiteit ,haar bezoeken aan diverse middelbare en lagere scholen en gesprekken met lokale vissers en visserijorganisaties, stond ook een bezoek aan een dorp in de omgeving op het programma. Lenie heeft wat van haar ervaringen opgeschreven:

Lenie:

“Mijn reddingsoperaties voor de zeehonden brachten me in het buitenland heel vaak in prachtige gebieden waar we in Nederland jaloers op kunnen zijn. Mijn laatste reis bracht me naar Astrakhan aan de Russische kust van de Kaspische Zee, en daarna naar Tishkovo, een dorp in de Wolgadelta.

Lenie 't Hart bezoekt Astrakhan

Lenie 't Hart bezoekt Astrakhan Lenie 't Hart bezoekt Astrakhan

Wat mij in Astrakhan vooral heeft aangesproken is de betrokkenheid en de positieve instelling van de jonge generatie. Alle studenten en scholieren die ik sprak waren vol hoop op een goede toekomst voor hun land en wilden graag samenwerking met leeftijdgenoten in buurlanden. Dit is de jeugd waar we nog van zullen horen!

Na een paar dagen vertrokken we naar Tishkovo, een dorp waar we waren uitgenodigd op een feest ter gelegenheid van het 275 jarig bestaan. Er wonen heel veel vissers en ons was gevraagd om erbij te zijn en met de plaatselijke overheden over de problemen van de vissers en van de zeehonden te praten. En om mee te feesten natuurlijk.

Lenie 't Hart bezoekt Astrakhan

De reis per auto was ruim twee uur vanaf Astrakhan, waarvan de laatste 30 km over onverharde wegen. Wat een prachtig gebied! En wat liepen daar veel paarden en koeien. En wat een eindeloze uitgestrektheid: zoveel ruimte voor al die dieren! Maar wat ik het mooiste vond: er is gewoon zorg voor alle koeien, paarden en andere dieren. Ze hebben onderdak, beschutte plaatsen en de boeren zorgen voor hen, ook met voer, zodat ze in de winter niet aan de honger doodgaan. Als je ziet hoe deze mensen met de dieren in hun gebied omgaan dan zie je hoe belachelijk het is hoe in Nederland wordt omgegaan met de Oostvaardersplassen: dieren in een afgesloten gebied laten verhongeren en dat “natuur” noemen. Hier is minstens honderd keer zoveel ruimte als in de Oostvaardersplassen en toch is er zorg voor alle dieren.

Lenie 't Hart bezoekt Astrakhan

Lenie 't Hart bezoekt Astrakhan Lenie 't hart bezoekt Astrakhan

Onderweg naar het dorp moesten we met een pont de rivier over. In de “kapiteinshut” van de veerboot woonde ook een poes. En ook de hond van de schipper voer de hele dag mee heen en weer. Overal vind je mensen die gek zijn op hun dieren.

Eindelijk kwamen we aan in het dorp; wat was het daar bijzonder! Prachtige oude houten huisjes, één winkeltje, wat stalletjes met groente en fruit, kleding en andere spulletjes in brede stoffige straten. En wat me het meest opviel was wat ze daar heel veel als vervoermiddel gebruikten: een (meestal oeroude en roestige) motorfiets met een (vaak zelf geknutseld) zijspan voor alle soorten van transport.

Lenie 't Hart bezoekt Astrakhan

Lenie 't Hart bezoekt Astrakhan Lenie 't Hart bezoekt Astrakhan

Lenie 't Hart bezoekt Astrakhan Lenie 't Hart bezoekt Astrakhan

Het dorpshuis was klaargemaakt voor het grote feest. Kinderen waren prachtig gekleed en voerden dansen uit. Er waren ook vrouwen in mooie kostuums, die zongen en dansten. De meer dan volle zaal genoot van de feestelijke voorstelling en het heerlijke eten, dat bestond uit allerlei gerechten, vooral met gerookte vis. Ik merkte dat iedereen, van de vissers en boeren tot de mensen van de overheid, heel erg betrokken was bij de problemen van de steur en de zeehond in de Kaspische Zee.

Lenie 't Hart bezoekt Astrakhan Lenie 't hart bezoekt Astrakhan

Lenie 't Hart bezoekt Astrakhan

Heel bijzonder vond ik ook een tentoonstelling van tekeningen van schoolkinderen die hun visie op de natuur hadden vastgelegd. Dat vind ik zo geweldig; overal op de wereld waar ik kom voor zeehonden zijn er kinderen die tekeningen van de natuur willen maken. Bij deze tentoonstelling gaf een van de kinderen mij zijn tekening. Ik vind hem prachtig; het geeft aan hoe deze kinderen houden van hun land en van hun dieren.

Lenie 't Hart bezoekt Astrakhan Lenie 't Hart bezoekt Astrakhan

Wat zijn de bewoners daar gastvrij; ze nodigden ons uit in hun prachtige houten huizen en ze gaven mij echt het gevoel dat ik bij hen hoor en dat we met elkaar problemen kunnen oplossen!”

Lenie 't Hart bezoekt Astrakhan

Copyright Lenie 't Hart Zeehondenfonds © 2019