Lenie 't Hart Zeehondenfonds

Druk programma voor Lenie in Iran

Dankzij de steun van de WWAR kon Lenie in de afgelopen twee weken in Iran een uitgebreid programma van activiteiten afwerken. Mede dankzij de succesvolle handtekeningenactie (inmiddels ruim meer dan 100.000 handtekeningen) is vooral ook in Iran de aandacht voor de bescherming van de Kaspische zeehond en de steur enorm toegenomen. Dat biedt veel perspectief voor de toekomst en het gaf Lenie de mogelijkheid om met meerdere organisaties en instanties om de tafel te gaan zitten. Dit is haar verslag:

“Het Caspian Sea Wildlife Rescue Project ontwikkelt zich geweldig. Er is in de afgelopen jaren al enorm veel bereikt. In Iran wist bijna niemand dat er zeehonden waren in de Kaspische zee. En dankzij de inspanningen van deze jonge Iraanse club weet nu heel Iran dat de Kaspische zeehond bestaat, maar ook dat hij in gevaar is. En nu wil iedereen graag helpen.

Lenie 't Hart Zeehondenfonds in IranDit is bereikt door de zeehond voor de plaatselijke bevolking tot een symbool te maken. Door daarover op scholen en bijeenkomsten te vertellen, werd het voor iedereen ineens duidelijk dat het niet goed gaat met de zeehond en de steur en dus met de Kaspische Zee. En dat heeft velen de ogen geopend.

 

 

 

Lenie 't Hart Zeehondenfonds in Iran Lenie 't Hart Zeehondenfonds in Iran

Mijn eerste bezoek tijdens deze reis was bij de Life Saving and Diving Federation in Teheran; een soort nationale KNRM. Zij willen de Kaspische zeehond graag als logo gebruiken en willen dan ook graag meehelpen om de Kaspische zeehond te redden. We hebben besproken dat dat het beste kan door twee dingen te combineren: als eerste de veiligheid van de vissers verbeteren (o.a. door opleiding, eerste hulp bieden, betere reddingsmiddelen aan boord etc.) en als tweede de redders van de Federatie door de wildlife rescuers te laten leren hoe om te gaan met zeehonden. Een prachtige combinatie, die veel kansen biedt voor de toekomst, want deze Federatie heeft steunpunten langs de 1000 km lange Iraanse kustlijn van de Kaspische Zee.

Lenie 't Hart Zeehondenfonds

 

 

 

 

 

 

 

Daarna ben ik doorgereisd naar Gorgan aan de Kaspische Zee om op bezoek te gaan bij de lokale vissers op het schiereiland Myankali. Een aantal jaren geleden sloegen die vissers de zeehonden dood die in hun netten kwamen. Nu bellen ze de mannen van het Caspian Sea Rescue Team, die de zeehonden voorzichtig uit het net snijden. Die netten worden op dit moment nog vergoed door sponsoring uit Nederland. We ondersteunen de vissers ook met brandstof en kleding.

Lenie 't Hart Zeehondenfonds

Weer een prachtige combinatie: de rescuers wilden de zeehonden redden en de vissers eigenlijk ook, alleen konden ze het zich financieel niet permitteren. Met hulp uit Nederland wel. Ze zijn zo blij met ons en we hebben heerlijke vis met ze gegeten.

 

 

  

Lenie 't Hart Zeehondenfonds in Iran

Ook heb ik een bezoek gebracht aan een dagbesteding voor mensen met een verstandelijke beperking. Geweldig wat ze ook hier in Iran voor deze mensen doen. Het was er reuze gezellig en ze hadden een prachtig zeehondenkleed voor me gemaakt.

 

 

 

Lenie 't Hart Zeehondenfonds in Iran

Heel geslaagd was ook een meeting met belangrijke media deelnemers in Gorgan. Een gelegenheid om veel goed contacten te leggen voor fondsenwerving en voor tv-programma´s over de Iraanse Zeehondencrèche.

 

 

 

 

Onze wildlife rescuers waren ook betrokken bij de hulpverlening aan de mishandelde hond (geen zeehond) Chico. Ook in Nederland is met afschuw op deze dierenmishandeling gereageerd. Een jager had gezien dat één van zijn honden zijn boterham had opgegeten en had het arme dier half dood geslagen. Gelukkig is dat gezien en op sociale media verspreid. Zo is Chico door één van onze hulpverleners in veiligheid gebracht. Gelukkig heeft Chico het overleefd. De eigenaar zit in de gevangenis en de honden zijn bij hem weggehaald.

Lenie 't Hart Zeehondenfonds in IranIedereen in Iran ging zich er mee bemoeien. (Er was zelfs in den Haag een demonstratie voor de Iraanse ambassade). Chico was in eerste instantie ondergedoken en is samen met de rescuers en mij per auto naar Teheran gereisd. De Iraanse Animal Welfare organisatie heeft Chico nu onder zijn hoede genomen. Het gaat gelukkig goed met dier. Hij heeft veel ribben gebroken maar hoeft niet te worden geopereerd. Het is zo’n lieve hond en hij krijgt nu een liefhebbende familie waar hij gelukkig kan zijn. Ook Chico werd een symbool: hij heeft aan de hondenmishandeling in Iran een gezicht gegeven en nu zijn er allerlei ontwikkelingen - ook binnen de overheid - om de regelgeving rond dierenmishandeling strenger te maken.

Lenie 't Hart Zeehondenfonds in Iran Lenie 't Hart Zeehondenfonds in Iran

Eén van de protestacties was “vermomd” als nationale boomplantdag. Daar heb ik mee mogen helpen om aandacht te vragen voor dierenmishandeling op allerlei gebied. Er waren veel beroemde film en TV sterren aanwezig. Samen hebben we bomen gepoot, en intussen met spandoeken gedemonstreerd tegen dierenmishandeling.

Lenie 't Hart Zeehondenfonds in Iran Lenie 't Hart Zeehondenfonds in Iran

De tv heeft er uitgebreid aandacht aan besteed: iedereen in Iran kent nu Chico.

Op een beurs van organisaties en bedrijven die zich bezighouden met “environment” heb ik heel veel goede doelen ontmoet.

Lenie 't Hart Zeehondenfonds in IranOok daar was weer veel aandacht voor de zeehond, o.a. met een handtekeningenactie en alle prominenten op de beurs die langs kwamen hebben hun handtekening gezet. Bij de nationale Iraanse Mellat Bank waren er toespraken over dierenwelzijn. Eén van de prachtige ontwikkelingen is dat de bank Mellat de Caspian Wildlife Resucers van Gorgan ook financieel wil gaan ondersteunen.

 

 

 

Zo moet het ook: met geld uit Nederland is de zeehond ook in Iran op de kaart gezet en nu willen de Iraanse redders het ook zelf doen.

Een prachtig resultaat!

Dank lieve sponsors en dank WWAR en DierenLot.”

Lenie ‘t Hart

Copyright Lenie 't Hart Zeehondenfonds © 2018