Lenie 't Hart Zeehondenfonds

Eerste exemplaar unieke zeehondenglossy voor Lenie

Lenie 't Hart Zeehondenfonds in Vlissingen

Op zaterdag 14 mei werd tijdens een boottocht vanuit Vlissingen het eerste exemplaar van de unieke glossy SNOET door initiatiefnemer en auteur Jacques Cats overhandigd aan Lenie ’t Hart. Vele tientallen gasten waren aanwezig en genoten van een bijzondere zeehondenmiddag op de Zeeuwse wateren.

 

 

 

Het initiatief van (voormalig) journalist en schrijver Jacques Cats om een eenmalige glossy samen te stellen, waarin de zeehond – met name in Zeeland – centraal staat, blijkt een succes. Het blad SNOET (genoemd naar de eerste ooit in Zeeland opgevangen zeehond) geeft vanuit diverse perspectieven een interessant en lezenswaardig beeld van de zeehond in Nederland, met wat extra nadruk op Zeeland.

Lenie 't Hart Zeehondenfonds in Vlissingen

De presentatie van SNOET vond plaats tijdens een ruim twee uur durende vaartocht met de partyboot Denick II over de Westerschelde. Tijdens die tocht vertelde Lenie ’t Hart aan de vele tientallen genodigden over haar werk voor en met de zeehonden, en haar jarenlange samenwerking met de Zeeuwse zeehondenredders. De kern van haar verhaal was dat natuurbescherming en dierenbescherming de laatste jaren steeds verder uit elkaar groeien: de eerste partij wordt “natuurbeheer”, waarbij men het liefst zo weinig mogelijk ingrijpt in wat men “natuur” noemt en daarbij desnoods hulpbehoevende dieren aan hun lot overlaat, de tweede groep groeit naar “dierenhulpverleners”, die – zoals wettelijk vastgelegd – ieder hulpbehoevend dier de nodige hulp willen verlenen.

Lenie 't Hart Zeehondenfonds in Vlissingen

Lenie waarschuwde voor onverschilligheid ten opzichte van dierenleed. Daarbij haalde ze de jonge zeehondenfan Sanna naar voren: “We moeten er voor zorgen dat ook onze kinderen leren dat ieder dier telt, en dat het niet normaal is om een ziek, gewond of verzwakt dier aan zijn lot over te laten. Het gaat niet om aantallen (zo van: “er zijn er toch genoeg?”), maar om de kwaliteit van leven van een individueel dier. En kinderen snappen heel goed dat zo’n dier altijd kiest voor leven!”

 

Lenie 't Hart Zeehondenfonds in Vlissingen Lenie 't Hart Zeehondenfonds Lenie 't Hart Zeehondenfonds in Vlissingen

De feitelijke overhandiging van het eerste exemplaar van SNOET door Jacques Cats aan Lenie ’t Hart vond plaats onder grote belangstelling van de vele aanwezigen en van een grote groep zeehonden, die even verderop op de Hooge Platen (een zandbank in de Westerschelde) lag.

Lenie 't Hart Zeehondenfonds in Vlissingen

Natuurlijk hadden alle aanwezigen veel belangstelling voor de zeehonden, die ze in de verte konden zien liggen. Zeeuwse zeehondenredder van het eerste uur Jaap van der Hiele had de gasten al verteld over zijn 25-jarige samenwerking met Lenie ’t Hart, en gaf vervolgens live verslag van de observaties van de zeehonden die even verderop op de zandbank lagen.

Lenie 't Hart Zeehondenfonds in Vlissingen

 

 

Jacques Cats heeft de zeehond met dit magazine een grote dienst bewezen. Het geeft een breed en gevarieerd beeld van dit grootste “knuffelroofdier” dat we in Nederland hebben. En uit de vele verhalen blijkt steeds opnieuw dat we er heel zuinig op moeten zijn.

Het superdikke (62 pagina’s!) magazine SNOET is voor € 8,95 te verkrijgen in de boekhandel.

Ook te bestellen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Copyright Lenie 't Hart Zeehondenfonds © 2018