Lenie 't Hart Zeehondenfonds

Lenie’s band met Schouwen Duiveland

Lenie 't Hart Zeehondenfonds

Op vrijdag 15 juli werd in Burgh-Haamstede het eerste exemplaar van het boek “Bekende Nederlanders over hun band met Schouwen Duiveland” door burgemeester G. Rabelink overhandigd aan oud-wethouder Ad Verseput. Van de twaalf geïnterviewde BN-ers waren er vier aanwezig tijdens deze feestelijke gebeurtenis.

Op een zonovergoten terras ontvingen de vier aanwezige bekende Nederlanders hun exemplaar van het boek uit handen van schrijver Joop van der Laan, die alle geportretteerde gasten heeft geïnterviewd.

  Lenie 't Hart ZeehondenfondsAanwezig waren Gerda van Wageningen (de koningin van de historische streekroman), Lenie ’t Hart (die zich ook bezig houdt met de Zeeuwse zeehonden), Wielerjournalist Peter Ouwerkerk en “Mister Feijenoord” Ben Wijnstekers.

 

Lenie 't Hart Zeehondenfonds

Enthousiast vertelde Lenie over haar band met het Zeeuwse: al sinds de zeventiger jaren heeft ze samengewerkt met Zeeuwse vrijwilligers, die gevonden zeehonden naar haar crèche brachten. Omdat dankzij die activiteiten het aantal zeehonden in de Zeeuwse wateren groeide, heeft ze in 2013 die vrijwilligers voorgesteld om zelf een opvang te beginnen; dat is A Seal in Stellendam geworden. Maar Lenie vertelde ook over het promotieonderzoek van haar zoon Pieter, die in de archieven van Vlissingen en Middelburg onschatbare informatie vond over de geschiedenis van de premiejacht op zeehonden. Sinds 1591 zijn daar de afrekeningen van gedode zeehonden bewaard gebleven, die een bijzonder beeld geven van de manier waarop toen over die dieren werd gedacht.

Dat is wel een verschil met de huidige situatie, waarin met name Renesse zich graag profileert als het “zeehondendorp”!

Copyright Lenie 't Hart Zeehondenfonds © 2018