Lenie 't Hart Zeehondenfonds

Omroep MAX besteedt aandacht aan het werk van Lenie ’t Hart

Lenie 't Hart Zeehondenfonds

In de "geheugentraining" van Omroep MAX van 25 juli werd een historisch filmfragment vertoond, waarin radiopresentator en actieve natuurbeschermer Bert Garthoff de eerste steen legt voor de bouw van Lenie’s Zeehondencrèche in Pieterburen. Op 7 september 1978 werd daarmee, mede dankzij het Wereld Natuur Fonds, een nieuwe fase in de zeehondenopvang in Nederland ingeluid: Lenie verhuisde de zeehonden vanuit haar achtertuin naar een geheel nieuw onderkomen.

 

Bert Garthoff noemde in zijn toespraak de vervuiling één van de grootste bedreigingen voor de Waddenzee, met name voor de zeehond, die immers aan het eind van de voedselketen staat.

Niet voor niets staat in Wikipedia bij Bert Garthoff: “Als teken van waardering voor het feit dat hij een van de eersten was die via de microfoon opriep tot aandacht en zorg voor het milieu mocht hij op 7 september 1978 de eerste steen leggen van het nieuwe gebouw van Lenie ’t Hart’s Zeehondencrèche in Pieterburen

Lenie 't Hart ZeehondenfondsLenie 't Hart herinnert zich nog een aardige anekdote over deze actie: “De Waddenvereniging wilde een aantal acties organiseren, en onze Zeehondencrèche stond daar als één van de laatsten op de lijst, met een gevraagde bijdrage van 27.000,- gulden, om wat extra badjes in mijn achtertuin te realiseren. Maar toen bleek dat het Wereld Natuur Fonds in dezelfde periode fondsen wilde werven voor natuurprojecten. Zij stelden voor om dat samen te doen met de Waddenvereniging. En toen kwamen we bovenaan de lijst te staan en kregen we bijna 400.000,-, genoeg voor de bouw van de eerste fase van de nieuwe Zeehondencrèche.”

Lenie 't Hart ZeehondenfondsNatuurlijk is er sindsdien heel veel gebeurd en is de Zeehondencrèche nog vele malen verbouwd. Vonhoff, in zijn functie als Commissaris van de Koningin te Groningen, noemde de Zeehondencrèche destijds, bij een volgende mijlpaal in haar historie, “het gebouw met de meeste eerste stenen”.

Lenie kijkt nog steeds met veel plezier terug op deze periode, waarin het belang van iedere zeehond voorop stond en iedereen - ook de grote natuur- en milieuorganisaties – graag een bijdrage wilde leveren aan het beschermen van dit unieke dier in onze nationale wateren.

En vanzelfsprekend blijft zij ervoor strijden dat ook in de toekomst de zeehond de hulp krijgt die hij, met de mens als grootse vijand, helaas nog steeds nodig heeft.

Hier is het videofragment van omroep MAX waarin Bert Garthoff de eerste steen plaatst van Lenie's Zeehondencrèche:

Copyright Lenie 't Hart Zeehondenfonds © 2018